maandag 17 maart 2014

Dag 4 GAP2: Eindelijk een rondje vissen met de Canadese gasten


GAP2 uitwisseling Canada/Nederland, 13 maart 2014 – Lauwersoog.

Na drie dagen bezoeken en overleg, vandaag dan eindelijk een rondje vissen. De Canadese vissers hebben hier de hele week al op gewacht en staan te popelen. Na het bezoek en lunch bij ’t Ailand van Barbara Geertsema en haar man, staat een middagje oesters rapen en garnalen vissen met Henk Buitjes en bemanning op het programma. "One of the highlights of the week!" aldus een van de gasten.

In de haven van Lauwersoog worden we hartelijk ontvangen door Barbara Geertsema bij ’t Ailand. Barbara vertelt over de kleinschalige visserij  in Nederland o.a. over smelt, kokkels, oesters, zeebaars en poon. De problemen waar de kleinschalige visserij tegen aan lopen, zoals een afname van visbestanden, lage verkoopprijzen voor de producten en een afname in personen die kunnen leven van de kleinschalige visserij, zijn herkenbaar voor de Canadese kleinschalige vissers. De Canadezen vrezen dat de Canadese kleinschalige visserij een vergelijkbare toekomst tegemoet gaat.




Na de lunch, worden we welkom geheten door Henk Buitjes en zijn bemanning. De waadpakken gaan aan en we begeven ons naar de Waddenzee. Bij de oesterbanken stappen we over in het rubberbootje, 8 Canadezen, 2 Imarianen en Barbara zelf op een rij, klaar om te vertrekken naar de oesterbanken....maar de motor wil maar niet starten. Hup, allen weer uit het rubberbootje, terwijl Canadese vissers Reid Brown en Dwayne Cook en Nederlandse vissers Barbara Geertseman en Henk Buitjes zich ontfermen over de motor. Een beter voorbeeld van goede samenwerking tussen vissers van verschillende nationaliteiten is er bijna niet.










Wanneer de motor weer vrolijk bromt tuimelen (af en toe letterlijk) we met z’n allen weer het rubberbootje in om oesters te gaan rapen.


Bij terugkomst op de boot, met onze buit van oesters, neemt Henk Buitjes ons mee voor een rondje garnalenvissen. Het lossen van de netten en het ophalen van de trek is een mooie ervaring in de namiddag zon. De buit? Nog net geen kilo garnalen...maar het is dan ook nog niet echt het seizoen en het is juist genoeg om met z’n allen er van te kunnen genieten (gekookt) op de terugweg naar de haven van Lauwersoog.

Tijdens de gespreken met Barbara en Henk concluderen we een opvallend verschil tussen de Nederland en Canada; terwijl in Nederland het visserijonderzoek met name gestuurd wordt vanuit beleid wordt de visserijonderzoek in Canada met name gestuurd vanuit de vissers zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten