woensdag 12 maart 2014

Dag 2 GAP2: People, Planet, Profit and Pride!


Vol trots vertelde Louwe de Boer over het ontstaan van Ekofish, over wat ze doen en over hun toekomstplannen. Er volgde een levendige discussie over innovatie in de visserij, hoe je innovatie kan realiseren en het MSC-certificeringsproces. Tijdens de rondleiding in de nettenschuur liet Louwe ons de oude netten zien waar ze nog geen afscheid van hebben kunnen doen, met daarnaast de nieuwe flyshoot netten.

Na een heerlijke gebakken schol en een wandeling door het zonnige Urk, schoven we aan bij Geert Meun, Jurie Romkes en Wim de Boer bij de PO Urk. Daar hoorde de Canadese delegatie hoe in Nederland de quota worden beheerd en wat de rol van de PO’s daar in is. Wim de Boer vertelde over zijn geschiedenis als visserman; van kleine bordenvisser tot grote boomkorschip. De Canadese delegatie vertelde op hun beurt over hun visserij, de uitdagingen waar ze tegenaan lopen en hun visserijorganisaties Fundy North en Prince Edward Island Fishermen Association (PEIFA).


Al met al zijn we veel verschillen tegengekomen tussen de visserij in Nederland en Canada, maar ook veel overeenkomsten in de uitdagingen waar de vissers van beide landen mee te maken hebben; jonge nieuwe vissers die willen starten, de nodige innovaties, vergunningen, certificering, quota en visrechten.

"Put your hands in your pocket and walk up to a
vessel: they can tell you're a fisherman" says
Louwe de Boer. Let's try!!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten