donderdag 13 maart 2014

Dag 3 GAP2: Van ruimtelijke planning tot walvisbotten

GAP2 uitwisseling Canada/Nederland, 12 maart 2014 – Texel

Zet internationale vissers en onderzoekers bij elkaar en er zal gegarandeerd te weinig tijd zijn om alles uit te wisselen wat er uit te wisselen valt. Op dag 3 varieerden de onderwerpen van monitoring van zeevogels en zeezoogdieren tot ruimtelijke planning op zee, van vissen met toeristen tot vrouwen in de visserij, en van kenniskringen tot botten uit de Noordzee. 


Bij IMARES Texel ontvingen Jakob Asjes en Han Lindeboom de Canadese delegatie voor een inleiding over het werk van IMARES Texel en een gesprek over ruimtelijke planning. Maarten Drijver en Adrie Vonk, twee Texelse vissers, waren erbij om ervaringen van Nederlandse vissers te delen. Al snel bleek dat ruimtelijke planning aan beide kanten van de Atlantische Oceaan een heel actueel onderwerp is.

Jamie Gauthier, een Canadese visser, vertelde over zijn ecotours: buiten het visseizoen neemt hij toeristen mee aan boord voor het vissen op kreeften, kabeljauw & makreel of tonijn. Dat bracht het gesprek op recreatieve visserij. Overeenkomsten tussen Nederland en Canada zijn dat het onbekend is hoeveel vis er precies wordt onttrokken door de recreatieve visserij en dat de recreatieve visserij op zee een moeilijk te beheren groep is, omdat de vissers niet geregistreerd staan en er relatief weinig controle is op naleving van de regels.

Kees Taal (LEI) vertelde over de kenniskringen in Nederland: over hoe vissers samen met onderzoekers werken aan verduurzaming van hun visserij. Op economisch en op ecologisch vlak. Daarna werd doorgepraat over samenwerking tussen vissers en onderzoekers: in beide landen gaat die samenwerking steeds beter en neemt het vertrouwen tussen vissers en onderzoekers toe. Maar een moeilijkheid in beide landen blijft om individuele vissers op de hoogte  te houden van onderzoeksresultaten. Hoe zorg je dat je iedereen bereikt en dat je ze vaak genoeg informeert? Welke onderwerpen communiceer je wel en welke niet? Op dat vlak is nog ruimte voor verbetering.

In  de middag reden we achter Adrie Vonk aan; hij bracht ons naar zijn schuur waar hij woont en waar hij zijn botten- & walvissenverzameling bewaart. Een indrukwekkende collectie, met veel mooie verhalen.
Visserman / bottenverzamelaar Adrie Vonk vertelt over
zijn indrukwekkende verzameling.






Aan het einde van de middag was er wat tijd over voor de Canadese gasten om, oer-Hollands, een rondje te fietsen over het zonnige eiland. Even het hoofd leeg laten waaien na weer een intensieve dag was een welkome afwisseling.

Het prachtige strand van Texel. Het meest zachte en mooiste zand dat we ooit hebben gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten